Gratis bereikbaar op 0800 2000

Van 18 tot en met 24 november 2019 is het de Week tegen Kindermishandeling. Vanaf deze week worden een jaar lang 30 verhalen van professionals, ouders, kinderen en omstanders, die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling, gedeeld om te leren van elkaar. In Hollands Midden heeft Veilig Thuis het onderwijs tips gegeven hoe ze aandacht kunnen besteden aan kindermishandeling.

Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling in Nederland te hoog. Waar tijdens voorgaande edities een week lang extra aandacht werd gevraagd voor dit complexe en hardnekkige probleem, geldt de Week nu als startpunt voor een heel jaar extra aandacht. Tijdens de Week bestaat het Internationale Kinderrechtenverdrag 30 jaar. Deze memorabele dag vormde de kapstok voor het delen van 30 ervaringsverhalen. Het gaat daarbij om positieve ervaringen van professionals, ouders en kinderen die een verschil kunnen maken in de aanpak van kindermishandeling.

Omslag
Tijdens en na de Week delen we deze verhalen. Dit zijn verhalen van professionals die een omslag meemaakten in hun aanpak van kindermishandeling. Verhalen van ouders die niet meer wisten wat zij moesten doen, maar bij wie een professional of bekende het verschil wist te maken. Ook slachtoffers van kindermishandeling komen aan het woord. Elk verhaal beantwoordt de belangrijke vraag: ‘wat heeft mij geholpen?’ Werkzame elementen worden gedeeld en zo leren we van elkaar wat helpt wanneer er (een vermoeden van) kindermishandeling is.

Waarom
In Nederland groeien circa 120.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. Daarom vragen we hier jaarlijks aandacht voor tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Dit jaar doen we dat door een jaar lang te leren van elkaar in wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te verbeteren. (bron: www.huiselijkgeweld.nl)

Hollands Midden
Veilig Thuis Hollands Midden heeft begin oktober het basis- en voortgezet onderwijs een mail gestuurd met tips hoe zij tijdens de Week tegen Kindermishandeling aandacht aan dit onderwerp kunnen besteden. Een ander moment is natuurlijk ook mogelijk.  Hieronder de tips:

Wil je:

  • als leerkracht kindermishandeling of zorgen om een kind bespreekbaar maken? Kijk hier voor gesprekstips met kinderen en ouders.
  • kindermishandeling in de klas bespreekbaar maken tijdens de Week tegen kindermishandeling?  Nodig een ervaringsdeskundige uit van Team Kim: voorlichting over kindermishandeling aan professionals, jongeren en kinderen in Nederland vanuit verhalen van ervaringsdeskundigen (jong-volwassenen) zelf.
  • scholing over de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en het afwegingskader? Kijk hier naar het e-learning-aanbod van Augeo: Primair onderwijs en Voortgezet onderwijs
  • als intern begeleider of aandachtsfunctionaris ondersteund en geïnspireerd worden? Meld u aan voor het LVAK-symposium op 19 november met sprekers als Rian Teeuw, Frank van Leerdam en optredens van het Nederlands Toegepast Theater. Tijdens het symposium staat de rol van de aandachtsfunctionaris binnen een organisatie centraal.
  • meer weten over het effect van een complexe scheiding op kinderen? Schrijf je in voor de Kenniskring Huiselijk geweld en Kindermishandeling op 21 november en/of 26 maart in Leiden.