Gratis bereikbaar op 0800 2000

Kindermishandeling kan in elke straat of buurt voorkomen, in alle lagen van de bevolking en in alle culturen. We maken ons allemaal wel eens zorgen over iets wat we zien gebeuren met een kind of opmerkingen die we horen. Maar doen we hier ook iets mee? ‘Ik maak het verschil’ is het thema van de landelijke Week tegen Kindermishandeling. Jaarlijks worden in Nederland minimaal 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Je zorgen over een kind delen met anderen kan al iets op gang brengen en een situatie van een kind verbeteren. Zoals voor Harold, die een lichtverstandelijke beperking heeft.

Maakt u zich zorgen over een kind? Neem dan contact op en deel uw zorgen met Veilig Thuis via 0800-2000 of via deze site. Je kunt, eventueel anoniem, advies vragen bij Veilig Thuis. Ook is het mogelijk een melding te doen. Dan onderzoekt Veilig Thuis of er al andere instanties bij een gezin betrokken zijn en wie voor hulp kan worden ingezet. Zoals in onderstaand voorbeeld de organisatie MEE, die zich inzet voor mensen met een beperking en hun omgeving.

MEE

Harold is een leuke 16 jarige knul om te zien, met een lichtverstandelijke beperking. Zelf zegt hij ‘ik ben heus niet gek of zo’. Je ziet niets bijzonders aan hem. Hierdoor wordt er vaak meer van hem verwacht dan dat hij aankan. Harold gaat niet naar een reguliere school, maar naar het speciaal onderwijs. Hier wordt hij soms gepest. Kinderen met een licht verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar. De ouders vinden dat Harold niet goed luistert. Omdat de ouders moeite hebben met het moeilijke gedrag van Harold ondersteunt de organisatie MEE hen.

Dan ontvangt Veilig Thuis een melding van iemand uit de buurt van Harold. Eerst vertelde Harold aan deze persoon alleen over voetbal, maar soms zegt Harold nu ook iets over thuis. De melder komt Harold tegen op weg naar een winkel. Harold heeft een grote rode plek op zijn wang. Hij is door zijn moeder teruggestuurd naar de winkel omdat hij een verkeerde boodschap heeft meegenomen en hij heeft getreuzeld. Harold voelt zich schuldig. Hij is weggegaan van huis nadat hij ruzie had met zijn ouders. Hij is geslagen, maar niet zo hard, vertelt hij. Harold bedekt zijn wang met zijn hand en zegt dat zijn ouders goed voor hem zorgen en dat hij niet zo vaak wordt geslagen.

Afstemming

Na de melding gaat Veilig Thuis in gesprek met de ouders. Veilig Thuis verneemt dat de organisatie MEE al kortdurende ondersteuning biedt binnen dit gezin. Hierop neemt Veilig Thuis contact op met MEE om de gemelde situatie te bespreken. Het blijkt dat MEE niet van het slaan weet. Na overleg wordt besloten dat MEE zelf over het slaan in gesprek gaat met de ouders.

Vader en moeder zitten in de bijstand en hebben veel stress. Er is best veel ruzie over geld. Ze geven aan dat Harold dwars is en snel boos. Uit onmacht en schaamte ontkennen de ouders eerst dat ze Harold hebben geslagen. Er volgen gesprekken over wat er wel goed gaat en wat er nodig is om thuis weer een veilige plek te laten zijn voor Harold. Uiteindelijk weten de ouders dat slaan niet helpt en willen ze zelf dat dit niet meer gebeurt. MEE bespreekt met buren en hulpverleners hoe ze met elkaar ervoor kunnen zorgen dat het goed blijft gaan in het gezin.

In overleg met Harold wordt de melder ook betrokken bij het verbeteren van de situatie. Harold kan aan de melder kan laten weten als het niet goed met hem gaat.

NB Harold is een verzonnen naam.