Gratis bereikbaar op 0800 2000

Ouders hebben niet altijd in de gaten wat het effect van hun (problematische) scheiding op hun kinderen is. Om dit te voorkomen wordt op dit moment zowel in de Brabant als in Hollands Midden in zogenaamde regiolabs geëxperimenteerd met nieuwe manieren om ouders en kinderen te informeren, voor te bereiden en te ondersteunen bij een scheiding. Regiolab Haaglanden geeft via haar nieuwsbrief de stand van zaken weer.

Er kunnen heel veel verschillende organisaties en personen betrokken zijn bij een scheiding. Voor ouders is het dan soms moeilijk de juiste ingang en informatie te vinden. Organisaties weten ook niet altijd van elkaars bestaan waardoor advies en hulp aan ouders in scheiding niet altijd effectief is. Niet alleen de ouders zijn hier de dupe van; het heeft ook grote impact op hun kinderen.

Regiolabs
Vanuit het landelijk platform Scheiden zonder Schade en het Programma voor Actie van Geweld hoort nergens thuis zijn er verschillende  aanbevelingen gedaan om het proces van scheidingen voor ouders en kinderen eenvoudiger te maken.
Besloten is om in twee regiolabs te experimenteren met twee van de aanbevelingen
1. een relatie en scheidingsloket (fysiek of digitaal) inrichten;
2. een nieuwe (juridische) scheidingsprocedure.
Het arrondissement Den Haag (jeugdzorg regio’s Haaglanden, Holland Rijnland en Midden Holland) is een van de regiolabs. Het andere lab is in Brabant.

Doelstelling
1. Optimaliseren van de dienstverlening aan ouders die hun partnerrelatie willen verbreken.
2. Optimaliseren van de juridische scheidingsprocedure.

Hoe het Regiolab Hollands Midden hiermee aan de slag is gegaan lees je in de [Download niet gevonden] (pdf).