Gratis bereikbaar op 0800 2000

Met trots heeft Veilig Thuis Hollands Midden de nieuwe les ‘Sexting zonder risico’s’ gelanceerd. Op 4 april heeft Roos van Gelderen, wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn in Leiden, op het Vlietlandcollege te Leiden de nieuwe les in ontvangst genomen. Sexting is het verspreiden van seksueel getinte beelden door middel van een mobiele telefoon of internetapplicaties zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en Twitter. Voor jongeren die op die beelden staan, kan dat ernstige gevolgen hebben. Om jongeren van die risico’s bewust te maken is een les ‘Sexting zonder risico’s’ ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs.

De wethouder volgde samen met leerlingen de les over sexting en nam deel aan de discussie. Uit handen van Willemijn Tholen van Veilig Thuis Hollands Midden ontving zij symbolisch een papieren versie van de les die digitaal beschikbaar is. Doel van de les is om jongeren bewust te maken van de gevolgen van het digitaal sturen van seksueel getinte foto’s. De les bestaat uit oefeningen die de leerlingen in gesprek brengen over sexting. Hierdoor wordt helder wat komt kijken bij een sextingincident en wordt ingespeeld op het empathisch vermogen van jongeren.

De gevolgen voor degene die op de foto staat kunnen ernstig zijn. Deze wordt vaak gepest door klasgenootjes en er wordt weinig empathie getoond. Een bekend sextingslachtoffer is de Canadese Amanda Todd, die als gevolg van al het pesten voor zelfdoding heeft gekozen. Haar filmpje dat wereldwijd veel mensen heeft geraakt, maakt onderdeel uit van de les.

Les is bewezen effectief

Het lesmateriaal is ontwikkeld door Vince Pelzer in opdracht van Veilig Thuis Hollands Midden. Hij deed dit in het kader van zijn afstudeerstage voor de master Gedragsverandering aan de Radboud Universiteit. De les is getest met proeflessen op scholen in Alphen aan den Rijn, Leiden en Katwijk. Die zijn enthousiast ontvangen. Uit het masteronderzoek bleek dat de les ‘Sexting zonder risico’s’ evidence based en effectief is voor de klassen 2 t/m 6. Dat wil zeggen dat het wetenschappelijk aangetoond heeft dat de les effectief is in het verminderen van pestgedrag bij deze klassen.

De les is voor alle scholen in het voortgezet onderwijs beschikbaar en de handleiding is gratis te downloaden.

Downloads

[Download niet gevonden]
Sexting Zonder Risico's powerpoint
Sexting zonder risico's Scriptie