Gratis bereikbaar op 0800 2000

Op 27 november organiseert de ouderenbond KBO een informatiebijeenkomst over financieel misbruik van senioren. Dit is een van de activiteiten van de Lokale Alliantie Teylingen.

Overal in het land worden Lokale Allianties tegen financieel misbruik van ouderen opgezet. In Hollands Midden bestaat al langer een Lokale Alliantie in Katwijk. Op dit moment wordt ook in andere gemeenten in Hollands Midden onderzocht of er draagvlak is voor het oprichten van een Lokale Alliantie.  Afgelopen zomer is er ook een opgericht in Teylingen, op initiatief van notaris Heemskerk. Het doel van de Alliantie is om senioren, hun naasten, hulporganisaties en zakelijke dienstverleners zoals banken en het notariaat, bewust te laten worden van deze problematiek. Door lokale bijeenkomsten te organiseren leren de verschillende groepen elkaar kennen en weten ze welke wegen te bewandelen om financieel misbruik te voorkomen dan wel te stoppen.

Geschonden vertrouwen
Financieel misbruik is het ongepast gebruik maken van andermans bezittingen of geld. Vaak heeft een oudere (een deel van) de financiële zaken uit handen gegeven aan iemand die ze vertrouwen. Bij misbruik wordt dit vertrouwen geschonden. Het kan klein beginnen: bij het boodschappen doen rekent de vertrouwde persoon ook meteen enkele eigen boodschappen af met de pinpas van de oudere. Maar het kan ook gaan om aankoop van zaken waar de oudere zelf geen enkele weet van heeft, zoals de aanschaf van een seizoenskaart van een voetbalclub of een nieuwe telefoon. Het stelen van spullen, zoals sieraden of het vervalsen van een handtekening kan ook voorkomen. Soms wordt een oudere onder druk gezet of regelrecht bedreigd om spullen of geld af te staan.

Bijeenkomst Warmond
Datum: dinsdag 27 november 2018
Tijd: 14.30 u.
Plaats: het Trefpunt, Herenweg 80, Warmond
Met medewerking van notaris Heemskerk, de Rabobank Bollenstreek en Bewindvoering Zorg.

Op 23 april 2019 vindt een soortgelijke bijeenkomst plaats in De Verdieping in Voorhout. Eerder dit jaar was de Lokale Alliantie in Sassenheim om over financieel misbruik te spreken.