Gratis bereikbaar op 0800 2000

Op 15 juni wordt wereldwijd aandacht besteed aan ouderenmishandeling. Dit gebeurt ook in onze regio. Het thema is dit jaar financieel misbruik van ouderen.

Valkenburg

Gisteren is in het Dorpshuis in Valkenburg (gemeente Katwijk ZH) een bijeenkomst voor ouderen georganiseerd. De bijeenkomst was door de Katwijkse Alliantie tegen financieel misbruik  georganiseerd in samenwerking met het Welzijnskwartier. Er waren een kleine 30 ouderen aanwezig en ongeveer 10 beroepskrachten van verschillende organisaties. Er werd aandacht besteed aan de verschillende vormen en valkuilen van financieel misbruik bij ouderen. Waar kan de oudere zelf op letten, voor zichzelf en voor anderen? Wat zijn de signalen van financieel misbruik en hoe kan je de cirkel doorbreken? Tijdens de bijeenkomst hebben de aanwezige lokale experts (beroepskrachten) antwoord gegeven op vragen. Verder werd er samen met de ouderen het zogenaamde ThuisPluis Kwartet gespeeld. Het kwartet maakt ouderen en hun directe omgeving bewust van de kwetsbaarheid die op financieel gebied kan ontstaan. De spelers maken door het spel kennis met de instanties die kunnen helpen bij het voorkomen of stoppen van financieel misbruik. Denk daarbij aan de notaris, de bank, zorgverleners en vrijwilligers. Enkele reacties van de ouderen: “Ik vertrouw mijn kinderen volledig maar het is toch nuttig om kennis van dit soort zaken te krijgen.” en “Je moet jezelf blijven informeren. Het is goed om bij jezelf na te gaan of je alles goed geregeld hebt”.

Teylingen

Op 26 juni vindt de startbijeenkomst voor de oprichting van een Lokale Alliantie in de gemeente Teylingen plaats. Initiatiefnemer Notariskantoor Voorhout heeft  KBO Teylingen, Hart en Have, Woonstichting De Vooruitgang en gemeente Teylingen hiervoor enthousiast gekregen. Enkele organisaties, zoals Veilig Thuis, zullen een korte presentatie geven van hun aanbod.
De Lokale Alliantie Teylingen wil zich niet beperken tot de aanpak en voorkomen financieel misbruik van ouderen maar ook andere kwetsbare personen in de gemeente Teylingen betrekken. De startbijeenkomst heeft als doel de bewustwording over ouderenmishandeling, financieel misbruik en ontspoorde mantelzorg te vergroten, kennis te delen en te netwerken.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Wat is financieel misbruik van ouderen?
  • Wat zijn signalen?
  • Waar kunt u terecht met vragen?
  • Aanpak en preventie
  • ThuisPluis kwartet

De bijeenkomst is bedoeld voor professionals en bestuurders van (vrijwilligers)organisaties die zich inzetten voor ouderen in de gemeente Teylingen. Deelname is gratis.

Meer informatie en opgeven kan bij: Miranda@notariskantoorvoorhout.nl