Gratis bereikbaar op 0800 2000

In de jaarlijkse Week tegen kindermishandeling wordt in het hele land aandacht besteed aan kindermishandeling. Op social media, tv, de radio, op scholen en, vanwege corona, dit jaar veel online. Veilig Thuis Hollands Midden heeft een mailing aan het basis- en voortgezet onderwijs gestuurd met allemaal tips hoe aandacht besteed kan worden aan kindermishandeling. Voor in de klas, voor het personeel en zelfs in je vrije tijd. Deze tips zijn voor veel meer mensen dan alleen in het onderwijs handig. 

Dit kun je doen in de klas

Stimuleer kinderen om te praten over hun situatie
Op school, met andere ouders, sportcoach of kindertelefoon aan de hand van deze animatiefilmpjes voor basisschoolkinderen:
* Bekijk Als je thuis verwaarloosd wordt omdat je ouders altijd ruzie maken en geen aandacht voor je hebben
* Bekijk Als je gescheiden ouders ruzie maken en slecht over elkaar spreken

Op de bijbehorende website kunnen kinderen verhalen lezen, tips krijgen en oefeningen doen.

Nodig ervaringsdeskundigen uit
Team-Kim geeft voorlichting over kindermishandeling aan kinderen, jongeren en professionals binnen Nederland. Aan de hand van persoonlijke, ervaringsdeskundige verhalen van jong-volwassenen maken zij kindermishandeling bespreekbaar.

Voor alle medewerkers op school

Leer wat stress en onveiligheid met kinderen doet
Wat gebeurt er in het brein dat maakt dat sommige kinderen geprikkeld en agressief kunnen reageren en anderen juist passief en teruggetrokken worden? En hoe kan school (en elke volwassene) iets voor deze kinderen betekenen?
* Bekijk het animatiefilmpje Steun in het onderwijs. Jij maakt het verschil.

Weet wat Veilig Thuis voor je kan betekenen
Een van de vertrouwensartsen van Veilig Thuis vertelt meer over wat je van ons kunt verwachten, hoe we samenwerken en hoe we vinger aan de pols houden.
* Bekijk het filmpje Veilig Thuis Hollands Midden.

Krijg inzicht in de visie op onveiligheid in gezinnen en hoe dit gezamenlijk wordt aangepakt
In de keten van jeugd- en gezinsteams, sociale (wijk)teams, jeugdbescherming en Veilig Thuis wordt vanuit deze gedeelde visie gewerkt.
* Bekijk het animatiefilmpje Visie op veiligheid’.

 Gebruik de JGZ als sparringpartner
De vaste contactpersoon vanuit de JGZ, jeugdarts of jeugdverpleegkundige kan altijd geraadpleegd worden als een laagdrempelige sparringpartner bij bespreken van (anonieme) casuïstiek, en voor het doorlopen van de meldcode.

 Kijk naar deze films
In Getekend – sporen van kindermishandelingvertellen slachtoffers hun verhaal terwijl ze worden geportretteerd. Moed en veerkracht zijn nodig om overeind te blijven; toen als kind, nu als volwassene. Herman van Hoogdalem (kunstschilder) en Gijs Wanders (filmer) kijken door hun kinderogen en voelen de verwarring en eenzaamheid. Ze zien hoe de deelnemers als volwassenen overeind komen. De drang om te overleven is indrukwekkend. De documentaires zijn te zien bij de EO op NPO2. De uitzendingen zijn op woensdag 11, 18 en 25 november en 2 en 9 december. Ze beginnen om 21.15 uur.

 De speelfilm ‘Buiten is het Feest’ met Georgina Verbaan, Abbey Hoes en Eelco Smits in de hoofdrollen, laat zien hoe mensen sluipenderwijs worden verleid tot dingen die ze niet willen. Huiselijk geweld, seksueel misbruik en partnergeweld komen in het verhaal stap voor stap dichterbij. De gewoonste en aardigste man of vrouw kunnen dit doen. Het is niet alleen een film die dit probleem bloot legt, maar ook een film van hoop en veerkracht. Vanaf 22 oktober te zien in de bioscopen in Nederland.

Voor verdere verdieping

Vergroot je kennis en vaardigheden met online cursussen van de Augeo Academy.
Met algemeen en specifiek aanbod voor het onderwijs: signaleren, werken met de meldcode, gespreksvoering. Deels gratis, deels geaccrediteerd.

Lees alles over kindermishandeling op de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Voor achtergrondinformatie, signaleren, concrete tips en de nieuwste ontwikkelingen.